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March 1, 2016 

Mayor Richard Kaplan 
5581 W. Oaldand Park Boulevard 
Lauderhill, FL 33313 

Re: Complimentary Tickets for Public Officials 

Dear Mayor Kaplan: 

I have been asked to research and advise whether public officials are entitled to receive 
complimentary tickets to attend events at the Lauderhill Performing Arts Center (LPAC). Based 
on my research, it is my opinion that public officials are prohibited from receiving 
complimentary tickets to attend events at the LPAC if the value exceeds $5.00. If a ticket is 
received and the value is less than five dollars, it is considered to a gift that must be reported and 
disclosed as required by state law. 

During my research, I reviewed Florida Commission on Ethics Opinion CE0 92-33. In that 
opinion, the City of Miami Beach owns and operates a performing arts theater. The city had 
contracts with a management company that required the city to receive 26 tickets per 
performance at the theater. In CE0 92-33, the Commission opined that "City commissioners 
have received a gift, not a benefit of office, when the city gives them a block of tickets to 
performances at a municipally-owned theater, which tickets the city receives as a condition of its 
lease agreement with the producers." A copy of CE0 92-33 is attached hereto as Exhibit A. 

Similar to the City of Miami Beach, the City of Lauderhill contracts with a management 
company, Professional Facilities Management (PFM), to manage and operate the performing arts 
center. Also similar the City of Miami Beach, the agreement with PFM provides for an 
allocation of not more than 20 complimentary tickets to the City of Lauderhill, if not limited by 
the promoter. The relevant page from the agreement with PFM is attached hereto as Exhibit B. 

As part of my review of this question, I also reviewed the Broward County Ethics Code (Ethics 
Code). The Ethics Code contains a provision that prohibits elected officials from receiving gifts 
from vendors or contractors with a value in excess of $5.00. A copy of the relevant page form 
the Ethics Code is attached hereto as Exhibit C. 



Based on my research and review, it is my opinion that Lauderhill City Commissioners may not 
accept complimentary tickets to events at the LPAC that have a face value in excess of $5.00. If 
a ticket is received and the value is less than five dollars, said ticket is a gift that must be 
reported and disclosed as required by state law. 

Do not hesitate to contact me if you wish to discuss this matter. 

Sincerely, 

W. Earl Hall, Esq. 

Cc Charles Faranda, City Manager 
Andrea Anderson, City Clerk 
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GIFT ACCEPTANCE/DISCLOSURE 

CITY COMMISSIONERS RECEIVING TICKETS TO EVENTS AT CITY-OWNED 
AUDITORIUM 

To: 	(Name withheld at the person's request.) 

SUMMARY: 

City commissioners have received a gift, not a benefit of office, when the city gives them 
a block of tickets to performances at a municipally-owned theater, which tickets the city 
receives as a condition of its lease agreement with the producers. However, there is no 
indication that the tickets are indirect gifts from a lobbyist or from a partner, firm, 
employer, or principal of a lobbyist who lobbies the city commission, and there is no 
indication that the city contract manager is a lobbyist who lobbies the city commission for 
purposes of Section 112.3148, Florida Statutes. Thus, the members of the city 
commission may accept the sets of tickets, but where the combined face value of a set of 
tickets exceeds $100, the commissioners must disclose them quarterly on CE Form 9. 
CE0 92-12  is referenced. 

QUESTION: 

Where a city, by contract, receives tickets to events at the city-owned theater, and where 
the tickets are divided among the members of the city commission for either their 
personal use or to distribute to others at their discretion, have the members of the city 
commission received gifts which are subject to the gift acceptance and disclosure 
provisions of Section 112.3148, Florida Statutes? 

Your question is answered in the affirmative. 

In your initial letter of inquiry and through subsequent correspondence and discussions with our 
staff, we are advised that the City of Miami Beach owns and operates a performing arts theater where 
Broadway shows, ballets, and concerts are offered to the public. You advise that the City has entered 
into two different contracts involving performances at the theater. For non-Broadway shows, the City 
has a contract with a management company which specifies that the City will be provided 26 tickets per 
performance for every event staged at the theater. For Broadway shows, the City contracts directly with 
a producer, and that contract requires the producer to give the City 20 tickets for the opening night 
performance and 10 tickets for each performance during the remainder of the shows run. Thus, for a 
typical Broadway show, the producer gives the City a total of 170 tickets, and each Commissioner 
receives 20 tickets. 

The distribution of tickets is effected in the following manner. Prior to any show or event, the 
City Contract Administrator places each Commissioners allotment of tickets in an envelope, and the 
envelopes are distributed to the Commissioners by personnel in the Mayor's Office. Commissioners are 
then free to use or distribute the tickets to others at their discretion. You question the applicability of the 
gift provisions contained in Section 112.3148, Florida Statutes, as well as the Commission's rules 
promulgated in Chapter 34-13, Florida Administrative Code, to this situation. 

Section 112.312(12), Florida Statutes, contains the following definition of the term "gift": 
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'Gift, for purposes of ethics in govemment and financial disclosure 
required by law, means that which is accepted by a donee or by another on 
the donee's behalf, or that which is paid or given to another for or on behalf 
of a donee, directly, indirectly, or in trust for his benefít or by any other 
means, for which equal or greater consideration is not given, including: 

10. 	Entrance fees, admission fees, or tickets to events, 
performances, or facilities. 

14. Any other similar service or thing having an attributable value 
not already provided for in this section. 

'Gift' does not include: 
1. Salary, benefits, services, fees, commissions, or expenses 

associated with the recipients employment. 

We are of the view that the tickets provided to the City as a condition of the contracts the City 
enters into with its management company and producers would not be considered "gifts" to the City, as it 
appears that they are a part of the consideration the City receives for leasing its auditorium. Even if we 
did consider the tickets to be gifts to the City, Section 112.3148, Florida Statutes, does not prohibit the 
giving of gifts to govemmental entities. See CE0 92-12. 

With regard to the complimentary tickets that the City receives and then distributes to its 
Commissioners, Rule 34-13.210(2), Florida Administrative Code, provides: 

Where the donee is being reimbursed or provided by his public 
agency for travel or expenses incurred in the performance of public duties, 
the donee has not received a gift when a public purpose for the expense 
exists. Salary, benefits, services, fees, or other expenses received by a 
public officer or employee from his or her public agency do not constitute 
gifts. 

It is our view that these tickets would not be considered "benefits" associated with the City 
Commissioners' public office. Twenty tickets to a Broadway show was not the type of benefít we had in 
mind when we promulgated this rule. The use of the term "benefits" in Rule 34-13.210 was intended to 
convey those benefits typically associated with ones employment, such as health insurance, sick leave, or 
paid parking. It was not intended to include such perquisites as a large number of tickets to theater 
performances. Thus, we are of the view that these tickets are not a benefit of office that would preclude 
them from being considered a gift. 

The focus of our discussion then tums to Section 112.3148, Florida Statutes, which provides in 
relevant part: 

(2)(b) Lobbyist means any natural person who, for compensation, 
seeks, or sought during the preceding 12 months, to influence the 
govemmental decisionmaking of a reporting individual or procurement 
employee or his agency or seeks, or sought during the preceding 12 
months, to encourage the passage, defeat, or modification of any proposal 
or recommendation by the reporting individual or procurement employee 
or his agency. With respect to an agency that has established, by rule, 
ordinance, or law, a registration or other designation process for persons 
seeking to influence decisionmaking or to encourage the passage, defeat, or 
modification of any proposal or recommendation by such agency or an 
employee or offícial of the agency, the term "lobbyist" includes only a 
person who is required to be registered or otherwise designated as a 
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lobbyist in accordance with such rule, ordinance, or law or who was during 
the preceding 12 months required to be registered or otherwise designated 
as a lobbyist in accordance with such rule, ordinance, or law. 

(4) A reporting individual or procurement employee or any other 
person on his behalf is prohibited from knowingly accepting, directly or 
indirectly, a gift from a political committee or committee of continuous 
existence, as defíned in s. 106.011, or from a lobbyist who lobbies the 
reporting individuals or procurement employee's agency, or directly or 
indirectly on behalf of the partner, firm, employer, or principal of a 
lobbyist, if he knows or reasonably believes that the gift has a value in 
excess of $100; however, such a gift may be accepted by such person on 
behalf of a govemmental entity or a charitable organization. If the gift is 
accepted on behalf of a govemmental entity or charitable organization, the 
person receiving the gift shall not maintain custody of the gift for any 
period of time beyond that reasonably necessary to arrange for the transfer 
of custody and ownership of the gift. 

(5) A political committee or a committee of continuous existence, 
as defined in s. 106.011; a lobbyist who lobbies a reporting individuals or 
procurement employee's agency; the partner, firm, employer, or principal 
of a lobbyist; or another on behalf of the lobbyist or partner, firm, 
principal, or employer of the lobbyist is prohibited from giving, either 
directly or indirectly, a gift that has a value in excess of $100 to the 
reporting individual or procurement employee or any other person on his 
behalf; however, such person may give a gift having a value in excess of 
$100 to a reporting individual or procurement employee if the gift is 
intended to be transferred to a govemmental entity or a charitable 
organization. 

(6)(a) Notwithstanding the provisions of subsection (5), an entity 
of the legislative or judicial branch, a department or commission of the 
executive branch, a county, a municipality, an airport authority, or a school 
board may give, either directly or indirectly, a gift having a value in excess 
of $100 to any reporting individual or procurement employee if a public 
purpose can be shown for the gift; . . . . 

(b) Notwithstanding the provisions of subsection (4), a reporting 
individual or procurement employee may accept a gift having a value in 
excess of $100 from an entity of the legislative or judicial branch, a 
department or commission of the executive branch, a county, a 
municipality, an airport authority, or a school board if a public purpose can 
be shown for the gift; . . . 

Subsection 112.3148(4) would prohibit a City Commissioner from accepting a gift with a value in 
excess of $100 from a lobbyist who lobbies the City, or from the partner, firm, employer, or principal of 
a lobbyist. While we recognize that public employees can and do attempt to influence the official actions 
of the officers of their public agency, we do not believe that the defínition of "lobbyist" was intended to 
encompass such persons or that their duties with respect to their own agencies constitute "lobbying." 
Nor is there any indication that the City Contract Manager in this instance is acting on behalf of a 
partner, firm, employer, of principal of a lobbyist who lobbies the City. Accordingly, it is our view that 
Section 112.3148(4), Florida Statutes, is inapplicable to this scenario. 

Subsection 112.3148(5) prohibits a lobbyist who lobbies the City of Miami Beach, or the partner, 
firm, employer, or principal of a lobbyist, from directly or indirectly giving a gift with a value in excess 
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of $100 to members of the City Commission. For the reasons stated in the foregoing paragraph, we do 
not consider the City Contract Manager as a lobbyist who lobbies the City Commission, or as the partner, 
firm, employer, or principal of a lobbyist. Thus, Subsection 112.3148(5), is also inapplicable to our 
analysis. 

With regard to Subsection 112.3148(6), Florida Statutes, we construe this provision as an 
exception to the prohibitions contained in Subsections 112.3148(4) and 112.3148(5), Florida Statutes, for 
governmental entities who are engaged in lobbying activities. For example, were the City to employ a 
lobbyist to lobby the Legislature for additional funding for the arts and where the City gave each member 
of the Legislature theater tickets worth more than $100, then Section 112.3148(6), Florida Statutes, 
would be applicable and a public purpose would have to exist both for the City to be able to give the 
tickets to the members of the Legislature, and for the legislators to be able to accept the tickets. We do 
not view the situation before us to be one of this type, and we therefore find Section 112.3148(6) to be 
inapplicable. 

As neither Subsections 112.3148(4), (5), nor (6) appear to prohibit the members of the City 
Commission from accepting the tickets the City receives pursuant to its various contracts, we are of the 
view that the City Commissioners may accept the tickets but must disclose them in accordance with 
Subsection 112.3148(8), Florida Statutes. Thus, where the face value of each set of tickets a 
Commissioner receives exceeds $100, the Commissioner must disclose the sets of tickets quarterly on CE 
Form 9, which we have promulgated specifically for this purpose. 

Your inquiry is answered accordingly. 
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program; provisions for handicapped patrons; parking; security and safety 
services. 

(D) PFM shall be responsible for the operation and mai ntenance of the Center except, 
as otherwise provided in this Agreement in relation to capital improvements, the 
Structure, the Exterior and individual repairs subject to the approved budget 
(exhibit F). 

(E) PFM shall be respons ble for handling all financial affairs in connection with the 
Center (except as otherwise provided in the Agreement), on behalf of the City, 
including, but not limited to, all services related to the managernent, use and 
operation of the Center; taxes (other than taxes on revenue or property of the 
CITY) and licenses; costs of all Events (subject to PFM's right to be reimbursed 
by the CITY expressly described in this Agreement); refunds necessitated by 
canceled or postponed Events; any expenses normally paid or generated by 
Events, if and to the extent the same are not paid or generated by the Event 
because of the type of rental arrangement utilized; professional services involving 
center operations; and all budgeting, accounting and reporting systems required 
by this Agreement and the generation of all required financial reports detailing 
revenues and expenses. 	PFM shall be solely responsible for duties and • 
obligations for at least seven (7) Grand Opening events. 

(E) 	PFM shall establish a policy for the distribution for "trade out tickets" and 
complimentary tickets, including a system for fully accounting for all such tickets. 
Ultimate usage of complimentary and "trade out tickets" is subject to PFIVI's sole 
determination. However, the CITY may require complementary tickets for events 
in a quantity of no more than twenty (20), unless the promoter has contractual 
limitations that prohibit issuing complementary tickets or only permits a limited 
number of tickets. 

(G) 
	

PFM shall have sole responsibility for, and the sole right to control and 
supervision of, its personnel and PFM's Subcontractors, as well as for all of the 
means, methods, details and other aspects of the management, use and operation 
of the Center. 

(I1) Accounting. 

(I) 	PFM shall maintain separate accounting and bookkeeping records for 
facility income and facility expenses, and shall utilize generally accepted 
accounting principles and practices in connection with the maintenance of 
all such accounting records. PFM shall utilize the accrual method of 
accounting in connection with the Center, based on a fiscal year, which 
runs from October 1 through September 30. 

(2) 	PFM shall permit the City's Representative, upon receipt of ten (10) 
working days written notice, access to audit, inspect, examine and copy (at 

Page 10 of 29 



Code of Ordinances, sec. 26-67 et seq., the following Standards of Conduct shall apply 

to each Elected Official. 

(1) 	Acceptance of Gifts. 

a. 	No Elected Officialc, thcir cpouccc or relative registered domestic 

partners, 	e • - 	 - • 	 Or 

qovernmental office staff of any Elected Official, shall rcist accept any gifts, 

directly or indirectly, regarcileet of valuo with a value in excess of $5.00 

from lobbyists registered with the governmental entity on whose behalf 

they (or their cpoucc, registered domestic partnerT  or relative) serve, or 

from any principal or employer of any such registered lobbyist, or from 

vendors or contractors of such governmental entity. ln order to effectuate 

this provision, no lobbyist shall engage in any lobbying activity prior to 

registering as a lobbyist with the applicable governmental entity. For 

purposes of this paraciraph, neither Broward County, any municipality  

within Broward County, or anv other qovernmental entity shall be  

considered a reqistered lobbvist, a principal or employer of a reqistered  

lobbyist, or a vendor or contractor of any qovernmental entity within  

Broward County.  

b. 	Elected Officials may accept gifts from other sources given to them in their 

official capacity, where not otherwise inconsistent with the provisions of 

Florida Statutec Chapter 112, Part 111 Florida Statutes, up to a maximum 

value of $50.00 per occurrence. Gifts given to an Elected Official in his or 

her official capacity up to $50.00 in value are deemed to be de minimis. A 

qovernmental entity qivinq a qift to its own Elected Official shall not be  
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